Svensk angreb på dansk Pirate Bay-dom

Den danske retskendelse, der fik Tele2 til at lukke for adgangen til Pirate Bay, vil blive omstødt, hvis sagen komme for EF-domstolen. Den danske kendelse er nemlig i åbenlys modstrid med EU's regler på området, mener svensk forfatter. Danske IFPI tilbageviser påstanden.

Det svenske udenrigsministerium burde indkalde den danske ambassadør og bede om en forklaring på, hvorfor en dansk ret i modstrid mod EU's regler har fået en internetudbyder til at blokere for et svensk site.

Det skriver den svenske forfatter og internet-pioner Oscar Swartz på sin http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/02/denmark-and-pir.html " target="blank"> blog i en kommentar til Pirate Bay-sagen.

Oscar Swartz har gransket retsgrundlaget for den danske kendelse og mener ikke, at det er i orden. Kernen er bestemt EU-direktiv fra 2001 - det såkaldte infosoc-direktiv, som danner grundlag for de forskellige EU-landes nationale love om ophavsret.

I direktivet står der, at midlertidige kopieringer, som udelukkende skal muliggøre transmission i et netværk eller hvis der er tale lovlig brug af et beskyttet kunstværk, som ikke har selvstændig økonomisk værdi, er så undtaget fra ophavsretshaverens eneret til at tillade eller forbyde reproduktion af sit værk. (se den fuldstændige tekst http://www.cfje.dk/cfje/Lovbasen.nsf/(ID)/LB03181665" target="blank"> her )

Men af kendelsen fra Frederiksberg Fogedret fremgår det, at en internetudbyder kan pålægges stoppe trafik til Pirate Bay, fordi selskabet som udbyder rent teknisk foretager en midlertidig kopiering i sine routere af den trafikken, der formidles, og dermed kommer ind under ophavsretslocvens bestemmelser.

Dermed krænker den danske ret EU-direktivet, mener Oscar Swartz. Han siger til ComON, at der med den danske kendelse er glimrende grundlag for at rejse en sag ved EF-domstolen.

Til det siger advokat Jakob Plesner fra Johan Schlüter advokatkontor, der førte sagen for IFPI, at fritagelsen af internetudbyderen kun gælder, hvis der er tale om lovlig trafik.

»I så fald har han overset det lille ord "eller",« siger den svenske forfatter.

Han henholder sig til den officielle svenske tolkning af infosoc-direktivet, som tydeligt angiver, at det ENTEN er en internetudbyders tilfældige kopiering ELLER en lovlig gengivelse uden selvstændig værdi, der er undtaget for ophavsmandens ret til at begrænse kopieringen.

Dette forhold skulle også være forklaringen på, hvorfor IFPI Sverige ikke har startet en tilsvarende sag mod Pirate Bay.

Hos IFPI Danmark ønsker man ikke at kommentere IFPIs dispositioner i andre lande.

Jakob Plesner er dog ikke i tvivl om at Fogedretten på Frederiksberg afsagde sin kendelse i overensstemmelse med EU-direktivet.

Han henviser desuden til eurosoc-dirketivets artikel 8 stk. 3, der siger:

Medlemsstaterne sikrer, at rettighedshaverne kan kræve nedlagt forbud over for mellemmænd, hvis tjenester anvendes af tredjemand til at krænke ophavsrettigheder eller beslægtede rettigheder.

Hvem af parterne der har mest ret bliver sandsynligvis først endeligt afgjort, når fogedrettens kendelse er blevet anket hele vejen til højesteret og der en gang i fremtiden afsiges dom herfra.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere